När Hjälparen kommer som jag ska sända er från Fadern, sanningens Ande som utgår från Fadern, då ska han vittna om mig. (Joh 15:26)

 

Frågor för reflektion, samtal och bön


1. Guds Ande kom för att förhärliga Jesus.
 I söndagens predikotext läste vi bland annat om att Guds Ande kom för att visa på Jesus och förhärliga honom. Samma sak såg vi att Petrus och apostlarna gjorde. Hur kan vi som är Jesus efterföljare göra samma sak idag?

2. Guds Ande överbevisar världen (oss) om synd. Att överbevisa syftar på att Anden vill presentera fakta och övertyga oss om sanningen. Det är nödvändigt för oss människor att vi först förstår hur vårt tillstånd är inför Gud, innan vi kan ta emot hans nåd. Hur har du upplevt detta i ditt liv? Har du drabbats av syndanöd? 

3. Guds Ande leder oss in i sanningen. Guds Ande vill inte bara visa på problemen, på våra misslyckanden och på synden. För Sanningen och nåden hör ihop och därför vill Anden inte bara leda oss bort från fördärvets väg utan också leda oss in på livets väg. Jesus är vägen, sanningen och livet och Guds Ande vill hjälpa oss att förstå mer och mer av sanningen om vem Gud är och vad som ligger på hans hjärta. Hur kan vi öppna upp våra liv för Anden? Hur kan vi låta Anden leda oss in i hela sanningen? 

Tacka Herren för att du har fått Guds Ande som en gåva och en hjälpare i ditt liv. Bed för den eller dom som står dig nära och som du vill ska få ett möte med Jesus. Bed att han/hon ska få uppleva en längtan efter Jesus och ett behov av Gud i sitt liv. Ställ dig till förfogande för Andens ledning!