För 8 veckor sedan inledde vi våran resa som har tagit oss genom Jesus brev till några olika församlingar i vår tids västra Turkiet och idag ska vi läsa det allra sista brevet som adresserades till församlingen i staden Laodicea.

Texten är hämtad från Uppenbarelseboken 3 vers 14-22. Den kommer upp på skärmen alldeles strax men jag vill verkligen uppmuntra dig att leta upp en Bibel och följa med på egen hand. Då är det så mycket enklare att ta in och minnas texten.

Laodicea var en av dåtidens allra rikaste städer i regionen kring medelhavet, mycket på grund av att den funkade som ett slags finansiellt centrum. Dessutom hade man insett att det fanns stora pengar att tjäna på att föda upp en viss typ av får vars ull kunde användas för att göra exklusiva tyger och dessutom var det många som sökte sig till staden för att utbilda sig inom läkekonsten. Bland annat tillverkade och sålde man en speciell öron- och ögonsalva som var en viktig inkomstkälla. Så Laodiceas invånare var extremt välbärgade och framgångsrika – i alla fall i mänskliga mått mätt. 

Och stolta och oberoende. För omkring år 60 drabbades staden hårt av en kraftig jordbävning. Men mentaliteten hos befolkningen gjorde att man till och med tackade nej till hjälp från Rom för att kunna bygga upp sin stad på nytt.