För två veckor sedan inledde vi våran nya gudstjänstserie ”Brev till församlingen” som utgår från Jesus ord till sju olika församlingar, som vi kan läsa om i Uppenbarelseboken. Idag handlar det om det tredje brevet som hade församlingen i Pergamon som mottagare.Men vad har då 7 brev med snart 2000 år på nacken, som skickades till 7 olika städer i nuvarande Turkiet, egentligen för betydelse för dig och mig? 

Om du och jag hade varit filatelister och samlat på frimärken kanske vi hade varit intresserade av breven. Men nu finns det ju inga frimärken på de där breven. Om vi hade bott i nutidens Efesos, Smyrna eller Pergamon så hade vi kanske varit intresserade av de historiska detaljerna. Men nu bor vi ju inte där. 
Så vilken är då egentligen poängen med att läsa dessa brev? För i vanliga fall brukar vi ju inte öppna och läsa någon annans post?

En anledning till varför vi läser de här olika breven än idag (förutom att de finns med i Bibeln) är för att dom visar för oss hur den lokala församlingen levde i mötet med den omgivande kulturen. 

Å med hjälp av dom olika breven så kan vi lägga ett pussel och se vad Jesus ville säga till sin kyrka. Vad han uppmuntrade och hur han också utmanade sitt folk och den underliggande frågan under de här veckorna är:

”Vad skulle Jesus skriva om brevets mottagare var Tullbrokyrkans församling?”