Häromdagen satt jag och bläddrade igenom en del tidningar på nätet och då fick jag syn på en artikel med rubriken ”Fem anledningar till att känna hopp inför 2021”. Dagarna innan nyårsafton tyckte jag att den där rubriken lät riktigt intressant. För vem av oss längtar inte efter att få känna lite hopp efter 2020 och ett snart år med covid-19? Men vad finns det egentligen för anledningar till att känna hopp inför dethär nya året?
För en dryg månad sedan när jag predikade om att Jesus vill fylla oss var och en med hopp, så citerade jag forskaren och läkaren Harold Wolfe som ville ta reda på hur det kommer sig att vissa människor klarar svåra situationer bättre än andra. Å hans forskning vittnade om en avgörande faktor som Wolfe själv beskriver såhär;
”När en man har hopp klarar han att bära oerhörda bördor och grym bestraffning. Men när hoppet är ute faller människan sönder, känslomässigt, fysiskt och andligt.”
När du och jag vet att det faktiskt finns ett ljus i tunneln, att det kommer bli bättre, då ger vi inte upp lika lätt, för vi vet att det är värt att kämpa lite till. Några som fick uppleva precis just det ska vi läsa om nu, för idag vill jag ta dig med till en text i Jeremia bok.