I inledningen på Bibeln läser vi om hur Gud skapar ljus och allt sedan dess så har just ljuset en speciell roll i skapelsen och i hela tillvaron. Det går ju nästan inte att föreställa sig hur det skulle vara att leva om vi INTE hade något ljus. Det ger liv. Det skapar växt. Det värmer och lyser upp. I samband med arkeologiska utgrävningar har man faktiskt hittat lämningar som tyder på att människor redan för 2000 år sedan experimenterade med att försöka skapa elektricitet och generera ljus.
Idag lever drygt 900 miljoner människor fortfarande utan tillgång till el och 2009 besökte jag Tanzania där 2/3 av befolkningen saknar el. Vi bodde mitt ute i bushen – iallafall kändes det så – och en kväll skulle vi hälsa på ett par som ville bjuda hem oss på middag. Problemet var bara att dom liksom levde utanför bushen. För att ta oss dit så behövde vi promenera 20 minuter genom ett kolsvart landskap.
Inte så märkvärdigt kan man tycka men nån dag tidigare hade våra värdar berättat att ett desperat och hungrigt lejon hade sökt sig närmare grannbyn och bland annat dödat ett barn. Man skulle ju kunna tänka sig att man kanske väljer att stanna hemma då. Om den svarta mamban – som är en av världens både snabbaste och giftigaste ormar – jagar på nätterna vet jag inte och vissa saker mår man ju kanske allra bäst av att inte veta. Men till slut kom vi i alla fall fram!

Jag kommer fortfarande ihåg känslan när vi närmade oss hyddan och ljuset liksom skingrade mörkret. Där i ljusskenet från en fotogenlampa hade jag den bästa kvällen på hela resan. Väl framme var det ingen av oss som ville gå ut i mörkret igen.
I Bibeln nämns ljus knappt hundra gånger och en av dom texterna ska vi läsa nu. Leta gärna fram en Bibel och slå upp Matteusevangeliets 5:e kapitel. Stora skaror hade börjat följa efter Jesus och en dag gick Jesus upp på ett berg och började undervisa lärjungarna.